Sivut

lauantai 27. tammikuuta 2018

Nose Work hajutesti

Viimeiset kuukaudet ja erityisesti pari viimeistä viikkoa ovat olleet varsin Nose Work painotteisia. Jaksan kerta toisensa jälkeen yllättyä siitä, miten jännittävä ja mielenkiintoinen toi laji on ja miten hurjasti Della siitä nauttii. Parasta tässä lajissa on se fiilis, mikä tulee onnistuneen löydön jälkeen. Ja se fiilis, mikä sulla on, kun sun täytyy vain uskaltaa luottaa koiraan ja sen nenään. Laji on opettanut mulle lyhyessä ajassa ihan valtavasti kaikkea. Ehkä mahtavinta on ollut kuitenkin huomata se, miten itsenäisesti Della pystyy työskentelemään ilman, että sitä tarvitsisi houkutella tai ohjailla namilla. Nose Work tuli oikeastaan just sopivaan saumaan, sillä oon joutunut rally-tokossa pallottelemaan paljon namittomuuden ja siitä aiheutuneen vireen laskun kanssa. On mahtava huomata, että tässä lajissa ne namit ei oo Dellalle se juttu vaan se, että se pääsee käyttämään nenäänsä on jo melkein palkka itsessään.


Mistä tämä hajutyöskentely villitys sitten oikein lähti? Ilmoitin meidät viime syksynä Nose Workin alkeiskurssille, koska olin jo pitkään halunnut tietää syttyisikö mun riista- ja saalisviettinen pupujen, kissojen ja lintujenjälkiä vainuava seurakoira nenätyöskentelystä. Hajutyöskentely itsessään on kiinnostanut mua jo pitkään, joten olin tosi innoissani alkavasta kurssista. Jotenkin mulla vain oli sellainen fiilis, että tämä olisi se laji, josta mun nenällään elävä koira tulisi nauttimaan suunnattomasti. Ja niinhän se nautti ja nauttii edelleen. Joka kerta aivan yhtä paljon. Eikä se malttaisi millään odottaa pääsevänsä hommiin, kun se näkee mun kaivavan nose kamppeita esiin. Tiistaisin olevat nose work treenit olivat ehdottomasti pikkukoiran koko viikon kohokohta! Kurssin aikana Della sai kouluttajalta hurjasti kehuja. Harva koira kuulemma jaksaa yhtä sitkeästi ja järjestelmällisesti tehdä töitä niin kuin Della teki vain muutaman harjoituksen jälkeen.  Kurssin aikana päästiin kokeilemaan niin sisätila-, laatikko-, kuin ajoneuvo- ja ulkoetsintää. Kaikki osa-alueet se suoritti päättäväisesti. Eniten vaikeuksia tuotti kuitenkin uudet paikat, joista Della otti yli varovaisena koirana vähän turhan paljon häiriötä. Lisäksi mulla oli varsinkin aluksi vaikeuksia tulkita Dellan ilmaisua, sillä se osoittaa löydön katsekontaktilla. Ja koska se käyttää katsekontaktia niin moneen muuhunkin asiaan, kuin vain löydön ilmaisemiseen, on mulla ollut hankaluuksia erottaa mikä niistä on just se oikea ilmaisu. Se saattaa välillä ottaa kontaktia muhun, jos ollaan treenattu liikaa ja se väsyy tai jos se ottaa ympäristöstä häiriötä tai kun se turhautuu. Oon kuitenkin oppinut tulkitsemaan sen muitakin eleitä, joita se käyttää löydön ilmaisussa. Ennen katsekontaktin tarjoamista se selvästi innostuu ja alkaa nuuskia vimmatusti. Sen jälkeen kun se on ilmaissut löydön varmistan sen usein vielä tupla käskyllä, jolloin se steppailee paikallaan tai jatkaa matkaa ja palaa uudestaan samalle laatikolle tai samaan kohtaan. Sen päättäväisestä kävelytyylistä huomaa myös usein, koska haju on lähellä.

Dellan työskentelyä on mahtavaa katsoa. Se on niin keskittynyt hommaansa ja etenee hirmu rauhallisesti, mutta järjestelmällisesti nuuskien jokaisen laatikon ja nurkan. Hän on kuulemma nenän käyttäjänä todella looginen koira. Sen lisäksi, että Della on hirveän utelias ja kova koira tutkimaan, on se äärettömän keskittynyt ja fokusoitunut, kun se pääsee käyttämään nenäänsä. Jäniksen jäljet pellolla tai nami treenikentän matolla saavat sen ajatuksen juoksemaan ja nenän käymään vimmatusti. Viime perjantain aksa treeneissä se sai yhtäkkiä vainun jostakin. Hetken siinä yritettiin kouluttajan kanssa katsella näkyykö jossain jotain herkkua, minkä se haistaa. Kentän seinässä olleelta hyllyltä löytyi sitten lopulta _yksi_ makupala, jonka se oli haistanut. Dellan namien bongailu tapa on välillä todella ärsyttävä, koska se saattaa tehdä sitä juurikin esimerkiksi kesken radan täydestä vauhdista. Musta on kuitenkin hieno huomata, miten hyvin se osaa tuota nokkaansa käyttää ja millä antaumuksella se sitä tekää! Voitte vain kuvitella miten se siitä nauttii. Se on haistellessaan oikein elementissään :D

Jo kurssin alussa mulle oli selvää, että me tullaan tähtäämään myös kokeisiin, koska koira oli niin täysillä mukana. Siitäkin huolimatta, että olin tarkoittanut lajin aluksi lähinnä aivojumpaksi. Huomasin muutama viikko sitten ilmoituksen hajutestistä, joka järjestettiin Koirakoulu Raikun tiloissa. Samassa paikassa, jossa me suoritettiin alkeiskurssikin. Hetken miettimisen jälkeen päätin ilmoittaa meidät testiin mukaan, sillä en halunnut ohittaa mahdollisuutta päästä kokeilemaan testiä koiralle jo ennestään tutussa ympäristössä. Toinen syy oli se, että seuraava järjestettävä testi olisi ollut vasta joskus heinä-, elokuussa. Heti ilmoittautumisen jälkeen liityin Nose Work Finland ry:n jäseneksi, jotta mahdollinen hyväksytty tulos saataisiin viralliseksi. Nose Workhan ei ole kennelliiton alainen laji, joten tulokset kirjaantuvat ainoastaan Nose Work Finland ry:n omaan järjestelmään. Tulosten kirjaantuminen taas edellyttää jäsenyyttä. Treenattiin testiä edeltävät viikot ahkerasti erilaisilla laatikoilla. Pahvisilla, muovisilla, pulloilla, rasioilla, kupeilla... mitä nyt ikinä talosta sattui löytymäänkään. Huomasin, että Della kyllästyy laatikoilla aika nopeasti, sillä se kesti samaa harjoitusta vain noin kaksi toistoa, jonka jälkeen se kyllästyi ja alkoi virhe ilmaisemaan (koska pikkukoiran mielestä samaa juttua on turha tehdä uudestaan ja uudestaan, kun sen kerran jo osaa!). Kyllästymisen takia yritin välttää treenaamasta liikaa ja lopetettiin treenit aina ensimmäiseen onnistuneeseen suoritukseen.

Jännitin testiä aluksi ihan tajuttomasti, mutta testi päivänä mulla oli tosi hyvä fiilis. Jännityksen sijaan olin todella innostunut tulevasta, sillä paloin halusta nähdä, missä tilanteessa me laatikkoetsinnän kanssa ollaan. Ainakaan ei voi syyttää etteikö oltaisi treenattu, sillä me treenattiin. Super paljon. Käytiin myös muutamassa testiin valmentavassa yhteistreenissä, joissa harjoiteltiin testikäytäntöjä ja tehtiin laatikoita samalla tavalla kuin testissä aikaa ottaen. Della teki jokaisella treeni kerralla kolme onnistunutta löytöä, minkä vuoksi olin lauantaina tosi luottavaisin mielin liikkeellä.


Testi järjestettiin 20.1. Koiria oli paikalla vain kuusi, joten se oli hetkessä ohi. Della oli vuorossa kolmantena, mikä oli hyvä juttu. Ehdin palkata koiran autossa vielä muutaman kerran hajusta, jotta se varmasti tiesi, mitä me oltiin tultu tekemään. Tuomari oli meille entuudestaan  rally-toko jutuista tuttu ja testin ilma piiri oli niin rento, ettei mulla ollut mitään paineita. Vähän kuitenkin jännitti ottaako Della uudesta tilanteesta häiriötä. Tsemppasin Dellaa ennen kuin asetuttiin lähtöalueelle. Laatikot oli kahdessa kuuden laatikon rivissä. Annoin Dellalle vapautus- ja etsi käskyn, jolloin se lähti hirmu määrätietoisesti ja varmasti liikkeelle. Mulla oli hyvä fiilis siitä, että se osaa hommansa ja luotin täysin siihen, että se kyllä löytää oikean laatikon. Della alkoi haistelemaan ensin vasemmalla puolella olevia laatikoita. Sillä oli hurja vauhti päällä ja olin siinä vaiheessa jo varma siitä, että se sai hajun ilmasta. Sen verran kovaa se tassutteli ensimmäisen rivin ohi, vaikka jokaisen laatikon tarkasti nuuskikin. Viimeisen laatikon kohdalla se pysähtyi katsoakseen mua kuin kysyäkseen oliko ne laatikot nyt sitten tässä. Annoin uuden etsi käskyn, jolloin Della lähti haistelemaan toisen rivin laatikoita ja merkkasi heti todella selkeästi toisena olevan laatikon. Meillä oli siinä vaiheessa kuitenkin vielä neljä laatikkoa kokoanaan haistelematta ja aikaa vaikka ja kuinka, joten halusin olla varma siitä, että ilmaisu oli oikeasti oikea. Toistin vielä käskyn. Koira steppaili hetken paikallaan, missä kohtaa varmistuin siitä, että tää laatikko on se, josta haju löytyy. Mun käskytyksen takia se tutki kuitenkin päättäväisesti vielä loput laatikot, jonka jälkeen pyysin sen uudelleen sivulle ja annoin vielä yhden etsi käskyn sille riville, missä se oli laatikon aiemmin merkannut. Della veti kiireellä sen samaisen toisiksi viimeisen laatikon luo, jolloin nostin käteni pystyyn ja huusin löytö. Ja sehän se totta vie oli! Fiilis oli ihan huippu. Aikaa meidän suoritukseen meni kokonaisuudessa 39 sekunttia. Ilman varmistelua se olisi ollut vielä paljon paljon nopeampi. Näin ollen Della suoritti Nose Workin ykkösluokan hajutestin hyväksytysti läpi ja on nyt oikeutettu kisaamaan myös ykkösluokan kokeissa. Niitä ennen me kuitenkin jatketaan treenaamista. Tarkennetaan ilmaisua ja treenataan mahdollisimman erilaisissa ja uusissa ympäristöissä.

6 kommenttia:

 1. Onnea tuloksesta! Kuulostaa super hauskalta. Tuo voisi sopia myös Jeldalle, sillä sillä on todella vahva jäljestysvietti ja vapaana ollessaan se aina poukkoilee kaukana ryteiköissä hajujen perässä.. :D Valmentaja antoi nyt myös vahvan suosituksen lähteä kisaamaan agilityssä. Meillä on aktiivisesta treenaamisesta jo aikalailla taukoa, mutta pyrin saamaan treenit aina kun niitä on tarjolla pk-seudulla ollessani. Pitäisi varmaan ruveta nyt sitten ilmoittelemaan tuota kisakentille, kääk! Ilmoitin myös itseni maaliskuussa alkavalle kasvattajakurssille. Jospa sitä saisi vaikka tämän pitkäaikaisen haaveen toteutettua! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Suosittelen kyllä ehdottomasti kokeilemaan, jos vähänkään kiinnostaa. On aika koukuttava laji :´)

   Vitsi hienoa! Meillä taitaa olla sit samat suunnitelmat. Agilityssä kun olisi tarkoitus kisata virallisesti ehkä jo maaliskuussa. Hirveen kauan oon lykännyt kisaamista (oon vähän odotellut niitä mittaustilaisuuksia, ettei tuon pöytäkammoisen tarvisi käydä mitattavana kahta kertaa, mutta seuraavat mittaustilaisuudet on vasta kesän jälkeen, joten kai se on tyydyttävä siihen että kaks kertaa se joka tapauksessa mitataan), vaikka koira nyt periaatteessa ois ykkösluokan radoille ollut ajat sitten valmis.

   Vau, tsemppiä kasvattajakurssille!:)

   Poista
 2. Moikka! Ja onnea teille hurjasti! Kiinnostaisiko siua kirjoittaa juttu cavalier-lehteen tästä hajutestistä? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Ja joo, kiinnostaisi toki! :)

   Poista
  2. Jes, kiva juttu! Ollaanko vaikka yhteyksissä sähköpostitse, miun osoite pauliina.hakanen@gmail.com :)

   Poista