Multa on pyydetty postausta liittyen rallytokoon. Veikkaampa että joukosta löytyy vähän useampikin lukija jolle rally-toko on hieman vieraampi laji. Yritän mahdollisimman tarkasti, mutta tiiviisti kertoa hieman mistä rally-tokossa oikein on kyse.
Rally-toko on kehitetty 2000-luvun alussa tokon rinnalle lajiksi, joka suoritetaan hymyssä suin, häntä heiluen. Suomessa rally ei vielä ole virallinen laji, mutta käsittääkseni sitä ollaan virallistamassa vuoteen 2014 mennessä. Rally kehitettiin tavallisia koiranomistajia ajatellen, tavoitteena saada koira käyttäytymään hyvin sekä kotona että vieraassa ympäristössä.
Rallyssä kilpaillaan neljässä eri tasoluokassa: alokasluokka (ALO), avoinluokka (AVO), voittajaluokka (VOI) ja mestariluokka (MES). Alokasluokka suoritetaan remmessä, muissa luokissa koira on vapaana mutta se viedään ja tuodaan radalle hihnassa. Koiralla tulee olla päällään joko solkipanta tai valjaat ja tavallinenhihna. (flexit, kurrat, kuonopannat, vedonestovaljaat jne. ovat kiellettyjä) Luokkanousuun tarvitaan kolme hyväksyttyä tulosta, nämä tulokset täytyy olla vähintää kahdelta eri tuomarilta. Kilpailun alussa koirakolla on 100 pistettä, joista suorituksen aikana vähennetään virheet. Tulos on hyväksytty kun koirakko on saanut yli 70 pistettä. Suomen rally-tokomestarinarvon voi saavuttaa koira joka on saanut kolmesti väh. 95 pisteen suorituksen mestariluokassa. Suomen rally-tokovalionarvon voi puolestaan saavuttaa koira, jolla on rally-tokonmestarinarvo ja näyttelyistä saatu laatuarvosana "hyvä"
Radalla on yleensä 10-20 tehtävää tasoluokasta riippuen. Alokasluokka sisältää tehtävät: 1-31, avoinluokka 1-54, voittajaluokka 1-77 ja mestariluokka 1-95. Tehtävät sisältävät osia mm. koiratanssista, agilitystä ja tokosta. Tarkemmat ohjeet ja neuvot kullekkin tehtävälle löytyy rally-toko liiton sivuilta. Tehtävä suoritetaan aina enintään 50cm päässä kyltistä ja 45 astetta kyltistä takaviistoon vasemmalle. Suuntaamuuttavat liikkeet suoritetaan kuitenkin aina kyltin edessä.
Arvostelutyyli tiukkenee, mitä korkeammalle edetään. Alokasluokassa sallitaan esimerkiksi hieman laajemmat käännökset ja pieni vinous, myös pienet apuaskeleet ovat sallittuja. Avoimessa luokassa sallitaan mm. käsien taputus ja jalkojen tömistely, mutta laajemmista käännöksistä saatetaan vähentää pisteitä. Mestari- ja voittajaluokassa liioitellut eleet ovat ohjaajavirheitä.
Virhepisteitä voidaan jakaa joko 1,3,10 ja hylätty. Saman tehtävän kohdalla voi saada vähennyksen vain kerran samasta virhetyypistä. 1 pisteen virheitä ovat mm. taluttimenkiristyminen, kontrollinpuute, hidas tempo, ohjaajavirhe, koira pois asennosta jne. Kolmen pisteen virheitä ovat mm. epätarkasti suoritettu tehtävä, hidas tempo, joka kestää yhden tehtävän ajan, kova komentaminen, tehtävän uusiminen ja jatkuva haukkuminen. 10 pisteen virheitä ovat mm. väärin suoritettu tehtävä, estevirhe, puutteellinen yhteityö jne. Hylkäämiseen johtavia virheitä ovat alle 70 pisteen suoritus, radalta poistuminen, talutin jatkuvasti kireällä ja tarpeiden tekeminen kehään. Tuomari voi halutessaan vähentää pisteitä kokonaisvaikutuksesta. Tarkemmat selitykset löytyy rally liiton sivuilta.
Rally-tokokilpailuiden tarkoitus on testata koiran ja omistajan välistä yhteistyötä. Kilpailuihin saavat osallistua yli 10kk täyttäneet koirat. Kisataksesi koirasi tulee olla tunnusmerkitty ja rekisteröity. Kilpailuihin ilmoittaudutaan usein etukäteen sähköpostitse määrätyllä aikavälillä. Radalla ei saa palkata koiraa, eikä palkka saa olla näkyvissä. Koiraa saa kehua ja kannustaa kuitenkin mielin määrin, mikä on vain positiivistä. Mölli luokissa palkkaaminen on kuitenkin usein sallittua. Ensimmäisen virallisenkilpailun yhteydessä sinun täytyy hankkia kilpailukirja, jonne tulokset merkitään. Kisojen osanottaja määrä on rajoitettu, joten ilmoittautumisen kanssa kannattaa olla hyvissä ajoin liikkeellä.
Kilpailupaikalla olisi hyvä olla jonkin verran ennen omaa rataantutustumista. Rataantutustumiseen on varattu 15 minuuttia, minkä aikana tuomari käy radan läpi ja hänelle voi halutessaan esittää kysymyksiä. Kun tuomari on käynyt radan läpi yhdessä kilpailijoiden kanssa, saa jokainen tutustua rataan omassa tahdissaan.
Rataantutustumisen jälkeen jokainen koirakko menee omalla vuorollaan suorittamaan radan ja tuomari & sihteeri kirjaavat virheet yms. ylös. Palkintojen jako suoritetaan kilpailunjärjestäjistä riippuen joko kunkin luokan jälkeen tai kaikkien luokkien jälkeen. Palkintojenjaon yhteydessä tuomari saattaa antaa vielä jotain palautetta suorituksestasi. Sijoittuneiden lisäksi tuomari voi halutessaan jakaa tuomarinsuosikkipalkinnon eli TS.n. Tämän saa koirakko, joka on tehnyt tuomariin vaikutuksen, pisteillä ei ole merkitystä. Kisan voittaa se joka on saanut eniten pisteitä, jos useammalla on sama pistemäärä aika ratkaisee sijoituksen. Kilpailuihin tarvitset mukaan oikeanlaiset varusteet (panta&hihna) koiralle palkan, vettä, kisakirjan & rekisteri-/rokotustodistuksen sekä iloisen ja positiivisen asenteen! Kannattaa ottaa huomioon että koiran liiallinen/koko aikainen komentaminen on ehdottomasti kielletty myös kisapaikalle.